Czarny bez – naturalny sposób poprawy odporności

Czarny bez – naturalny sposób poprawy odporności

W czasie jesienno-zimowym nasza odporność zazwyczaj ulega obniżeniu. Osłabiony organizm częściej ustępuje bakteriom i wirusom chorobotwórczym – nie ma on na tyle sił aby zwalczyć przeziębienie oraz inne jednostki chorobowe.

W jaki sposób można poprawić swoją odporność w tym czasie?

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zrobienie syropu oraz soku z czarnego bzu i regularne spożywanie go. Właściwości soku z czarnego bzu są bardzo różnorodne i może on pomóc nie tylko w przypadku przeziębienia lub grypy, ale także przy innych dolegliwościach. Słodki i owocowy smak jest jego dodatkowym atutem, gdyż zachęci do spróbowania także dzieci. 

sok z czarnego bzu
Sok z czarnego bzu idealnie nadaje się jako naturalny środek na poprawienie odporności

Właściwości czarnego bzu

Przede wszystkim czarny bez jest bogaty w wiele cennych witamin i związków, które mają pozytywny wpływ na organizm. Każdy ze związków ma różne działanie:

  • flawonoidy działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, są moczopędne, wzmacniają ściany komórkowe oraz mają działanie rozkurczowe,
  • witamina C wzmacnia organizm podnosząc jego odporność,
  • glikozydy antocyjanowe mają działanie przeciwbólowe oraz przeciwnowotworowe ze względu na zdolność hamowania wolnych rodników,
  • prowitamina A jest niezbędna w procesach prawidłowego widzenia,
  • witaminy z grupy B umożliwiają prawidłowe przeprowadzanie procesów metabolicznych.

Dodatkowo do właściwości soku z czarnego bzu można zaliczyć działanie moczopędne, dzięki czemu możliwe jest szybsze usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Działanie przeciwbakteryjne czarnego bzu można skutecznie wykorzystać w walce z trądzikiem.

Syrop z czarnego bzu dla dzieci i kobiet w ciąży jest całkowicie nieszkodliwy i może być im bez problemu podawany.

Syrop z czarnego bzu

Syrop z czarnego bzu można wykonać na dwa sposoby – z owoców oraz kwiatów. Syrop z owoców czarnego bzu ma działanie poprawiające odporność, dzięki czemu z powodzeniem można go stosować w zimie jako dodatek do herbaty bądź deserów. Na 1kg dojrzałych owoców czarnego bzu przypada ok. 0,5kg cukru (jego ilość zależna jest tylko i wyłącznie od naszych preferencji smakowych, jednak im mniej, tym lepiej).

Pierwszym krokiem do przyrządzenia tego syropu jest dokładne umycie owoców. Następnie należy umieścić je w garnku i zasypać cukrem. Wszystko zalać wodą, której ilość powinna wystarczyć do zakrycia zawartości naczynia. Przygotowane owoce ugotować na małym ogniu do czasu puszczenia przez nie soków. Po wystygnięciu przecedzić oraz umieścić w butelkach. Taki syrop z czarnego bzu można umieścić w lodówce – jego termin ważności to około 3 tygodnie. Jeżeli jednak syrop poddamy procesowi pasteryzacji to może on służyć przez całą zimę. 

sok z czarnego bzu właściowości
Sok z czarnego bzu posiada wiele właściwości zdrowotnych

Syrop z kwiatów czarnego bzu doskonale działa na przeziębienie oraz grypę. Jego działanie wykrztuśne powoduje, że skutecznie może zwalczyć kaszel. Nie należy jednak spożywać go w ilości większej niż 4 łyżeczki dziennie. 

Do przygotowania takiego syropu potrzeba ok. 50 skupisk kwiatów czarnego bzu, 0,5kg cukru (znów zależne jest to od preferencji smakowych) oraz 1 litr wody. Po usunięciu ogonków oraz łodyg kwiaty należy zalać wrzątkiem i ostudzić, a następnie umieścić w lodówce na całą dobę. Następnym krokiem jest przecedzenie wszystkiego przez sito oraz dodanie cukru i zagotowanie powstałego specyfiku. W trakcie gotowania będzie pojawiała się piana – należy ją zbierać na bieżąco łyżką. Syrop jest gotowy wtedy, kiedy cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Powstały syrop z czarnego bzu można pasteryzować, dzięki czemu jego termin ważności ulegnie znacznemu wydłużeniu.

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu najlepiej przygotować w sokowniku. Jego przepis jest bardzo podobny do syropu z czarnego bzu, bowiem do jego przygotowania należy wykorzystać owoce czarnego bzu, cukier oraz wodę. Można także dodać cytrynę, która doda smaku oraz dostarczy jeszcze większej ilości witaminy C. Dokładny sposób przygotowania soku z czarnego bzu:

  1. dojrzałe owoce dokładnie oczyścić,
  2. owoce umieścić w sokowniku z dodatkiem cukru (ilość według uznania),
  3. podczas gotowania soku można dodać sok z cytryn (na 1 kg owoców jedna cytryna),
  4. przelać do czystych i wyparzonych słoików,
  5. pasteryzować przez 15 minut. 

Najlepszy czas na zbieranie czarnego bzu

Roślina ta kwitnie już w maju i czerwcu – jest to dobry czas na zbieranie baldachów. Owoce najlepiej zaś zbierać w sierpniu oraz wrześniu. To właśnie w tych miesiącach są one dojrzałe i gotowe do przetworzenia na sok oraz syrop z czarnego bzu. Bardzo istotne jest, aby wykorzystywać tylko dojrzałe, czarne owoce. Niedojrzałe zawierają bowiem niebezpieczne związki – sambunigryny, które są rozkładane przez organizm człowieka po spożyciu do cyjanowodoru. Mają one szkodliwy wpływ na organizm, mogą go osłabiać oraz wywoływać mdłości i wymioty. 

Nie zaleca się również spożywania nawet dojrzałych owoców czarnego bzu na surowo, bowiem one także mogą dostarczyć tego związku. Najbezpieczniej jest spożywać czarny bez po obróbce cieplnej – wtedy szkodliwe związki ulegają zniszczeniu, a pozostają jedynie te działające leczniczo na organizm. Kwiaty i owoce najlepiej więc poddawać gotowaniu, dzięki któremu można stworzyć pyszny i zdrowy syrop z czarnego bzu dla dzieci i dorosłych. 

Dodaj komentarz